
Q26:  Section 3.5 of the Mars Scout AO offered Mars 2001 Lander hardware (and 
software) to all potential proposers.  Is that offer still open?  Do we have the option to use 
selected hardware and software from that which is available?  Can proposers use selected 
portions of the 2001 lander hardware or software? 
 
A26:  All proposal teams still may propose to use this hardware and/or software.  The 4 
conditions indicated in the AO are still strongly emphasized however: 

1. Proposer assumes full responsibility for its use (this includes verifying the 
exact status of all hardware and negotiating the transfer to your project).. 

2. Assuring flight qualification of whatever is used per the usage that is planned. 
3. Full proposing the planning to use this hardware/software including, 

modifications and costs to make it flight worthy. 
4. Ensuring that any and ALL costs are accounted for in you final Concept Study 

(costs not included in the Phase A Concept Study will not be allowed later). 
In addition, the “Mars 2001 Lander Description” document in the Mars Scout Library (at 
http://centauri.larc.nasa.gov/mars ) states:  “Note:  Proposers must use the entire Lander 
platform.  No partial use of the Lander components and subassemblies is allowed (for 
example, use of only the lander aeroshell is not allowed).”  The statement that “no partial 
use of the lander components and subassemblies is allowed” is still valid for the Mars 
Scout Phase A Concept Study Review.  However, future use of this hardware/software is 
not yet determined, thus at a later time (during design/development) usage on a cost 
reimbursable basis may be negotiable. 
 
Q27:  The Mars Scout AO did not seem to solicit for a Participating Scientists Program, a 
Data Analysis Program, nor an Extended Mission.  Was this an oversight?  Should we 
include any of these in our planning during the Phase A Concept Study? 
 
A27:  The Scout AO was mute on this subject because it specifically did not solicit these 
programs.  If any of these are required, the proposer must include these in their planning.  
There are no plans at the present for NASA to solicit any of these by a separate AO, 
however, the right to do so is still reserved. 
 


